Saltele Ortopedice la Preturi de Vara!

DIM

Articles

Importanţa majoră a luminii în proiectele de design interior

Lumina are o importanţă majoră în lucrările de amenajare interioare. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să stabilim dacă este suficientă lumină naturală în încăpere, raportată la destinaţia acesteia.


De exemplu, daca stabilim ca bucataria este centrul casei, locul cel mai important pe tot parcursul zilei, atunci este necesar ca ea să primească cît mai multă lumină naturală. Trebuie ţinut cont de felul în care lumina cade pe anumite suprafeţe ale încăperii; colţurile întunecate au nevoie să fie susţinute subtil de lumina artificială.

Obiectele dintr-o cameră orientată spre sud, devin mai luminoase, iar culorile foarte tari, intensificate de lumina naturală, riscă să obosească ochii.


Dimpotriva, în spaţiile orientate spre nord, lumina naturală este mult estompată şi este nevoie să încălzim spaţiul evitînd folosirea culorilor reci, închise.
În funcţie de lumina pe care o încăpere o primeşte de-a lungul anului, se poate determina destinaţia acesteia.

În funcţie de natura suprafeţei, pereţii reflectă sau absorb lumina, şi că pereţii în nuanţe deschise şi strălucitoare reflectă mai multă lumină decît pereţii în nuanţe închise care absorb lumina. Un alt element foarte important al procesului de iluminare îl reprezintă sursele luminoase gen lampadare, veioze, candelabre care pot multiplica efectele luminoase şi pot pune în valoare întregul interior al încăperii.